Afecțiunile scalpului sunt neplăcute și, în plus, pot declanșa căderea părului.
De aceea, apelați cu încredere la specialiștii SKINMED® pentru a ameliora problemele din zona pielii capului.
Afecțiunile scalpului sunt neplăcute și, în plus, pot declanșa căderea părului.
De aceea, apelați cu încredere la specialiștii SKINMED® pentru a ameliora problemele din zona pielii capului.
Acelor pacienți, femei și bărbați, ce acuză mâncărimi, descuamare, rărirea părului etc. O problemă abordată de timpuriu este mai ușor de rezolvat, mai ales în condițiile unei tehnologii de vârf și a unei echipe experimentate, așa cum veți regăsiți în SKINMED®.
Afecțiunile scalpului și ale părului pot avea cauze multiple, de aceea este necesar să apelați la medici specialiști, cum sunt cei din echipa noastră, capabili să identifice esența problemei medicale, precum și cele mai bune soluții. De asemenea, vă punem la dispoziție numeroase tehnologii de diagnostic și tratament, ce ne permit să vă propunem protocolul cel mai potrivit pentru problema dumneavoastră, în condiții de siguranță.
Este cea mai frecventă formă de cădere a părului, ce poate afecta unul din doi bărbați pe parcursul vieții și peste 35% dintre femeile aflate la menopauză. La bărbați, căderea parului are loc după un tipar specific, frecvent fronto-parietal, parieto-temporal și la nivelul vertexului, pe când la femei aceasta este adesea difuză.
Reprezintă de asemenea o formă frecvent întâlnită de pierdere a firelor de păr și poate apărea atât la bărbați, cât și la femei sau copii. Cauzele sunt diverse: stresul fizic sau emoțional, stări de șoc asupra organismului (ex: stări febrile, intervenții chirurgicale), diete restrictive cu carențe de vitamine sau oligoelemente, afecțiuni tiroidiene sau chiar sarcina și alăptarea. Medicul specialist dermatolog vă va recomanda o serie de analize, atât uzuale cât și hormonale, pentru a putea decela aceste modificări. Pe lângă tratamenul propriu-zis, în acest caz este necesară și corectarea factorilor asociați.
Este o afecțiune extrem de frecventă a scalpului, dar poate afecta și zone seboreice precum sprâncenele, aripile nazale sau pavilionul urechii. Evoluează în pusee, cu perioade de acalmie și perioade de agravare, și recidive frecvente, adesea legate de perioade de stres fizic sau emoțional. Dermatita seboreică severă, lăsată netratată, poate accentua căderea firelor de păr, însă această cădere este reversibilă, odată cu tratamentul afecțiunii.
Reprezintă o afecțiune dermatologică plurifactorială, ce poate avea și determinări la nivelul scalpului. Este o afecțiune inflamatorie cronică ce poate afecta până la 2% din populație și poate debuta atât în copilărie, cât și în viață adultă. Se asociază cu stresul, fumatul, consumul excesiv de alcool sau chiar anumite medicamente, ce pot acționa atât ca factori declanșatori cât și ca factori agravanți. Se prezintă sub forma unor plăci groase la nivelul scalpului, frecvent cu dispoziție occipitală, acoperite de scuame alb sidefii, ușor detașabile. Tratamentul este unul complex și conține medicamente topice precum corticosteroizi, keratolitice sau imunomodulatoare.
Poate apărea atât la nivelul scalpului, cât și la nivelul bărbii în cazul bărbaților, și apare sub forma unor plăci rotunde, de obicei bine delimitate, ce se pot extinde centrifug, lipsite total sau doar parțial de fire de păr. Este o afecțiune cu substrat autoimun, ce poate fi asociată și cu alte afecțiuni din acest spectru, precum vitiligo sau boli tiroidiene. În funcție de extindere și evoluție, tratamentul constă în substanțe medicamentoase aplicate topic, sau chiar medicație orală în anumite cazuri.
Sunt mai rar întâlnite și cuprind o serie de afecțiuni precum alopeciile întâlnite în lupusul eritematos, lichen plan, foliculita decalvantă a scalpului, alopecia frontală fibrozantă sau pseudopelada Brocq. Când există suspiciunea unei alopecii cicatriciale, pe lângă metodele uzuale de diagnostic (evaluare clinică, examinare tricoscopică, analize de sânge), adesea este necesară și prelevarea unei biopsii cutanate.
Desigur, afecțiunile scalpului depășesc această succintă prezentare. De aceea, oricare ar fi simptomul care vă supără, vă recomandăm să consultați medicul dermatolog, pentru cele mai potrivite terapii pentru problema dumneavoastră.
În funcție de afecțiune și cauzele sale, medicul SKINMED® vă va recomanda tratamente topice (locale), terapie hormonală, terapia cu plasmă proprie, mezoterapie, microneedling, injectare cu cortizon etc.
În SKINMED®, găsiți medici specialiști cu o vastă experiență, ce operează cu cele mai noi rezultate ale cercetării medicale privitoare la prevenție și tratament, utilizând aparatură medicală și produse de ultimă generație. Vă așteptăm să faceți cunoștință cu medicii noștri pentru un tratament personalizat necesităților dumneavoastră!
Anumite afecțiuni cu substrat hormonal (Sindromul Ovarelor Polichistice, tumori ovariene etc.) pot agrava o alopecie androgenetică, situație în care abordarea trebuie să fie multidisciplinară, incluzând atât tratament dermatologic cât și evaluare endocrinologică.
În mod normal, putem pierde zilnic până la 100 de fire de păr, printr-un proces fiziologic de regenerare. Atunci când observăm o accentuare a acestui ritm de cădere apărută recent, când se observă cu ochiul liber goluri localizate sau subțierea cozii atunci când părul este prins, dar și când devin vizibile anumite modificări la nivelul scalpului (eritem, scuame, aspect „lucios”), este indicată o consultație la medicul dermatolog.
În cadrul consultației inițiale, medicul dermatolog va face un examen clinic, dar și o anamneză și un istoric amănunțite. De asemenea, vă pot fi recomandate o serie de analize de sânge uzuale, hormonale, dar și vitamine și minerale, pentru a putea determina un eventual factor favorizant. În plus, deseori este recomandată o tricoscopie, pentru a avea un diagnostic de certitudine. Rareori, în cazul suspiciunii unei alopecii cicatriciale sau când tabloul clinic îndreaptă către alte cauze decât cele comune, medicul va recomanda prelevarea unei biopsii – un mic fragment de tegument din zona afectată, efectuată sub anestezie locală, ce va fi supus examinării histopatologice și va aduce un diagnostic cert.
Examinarea tricoscopică digitală este o metodă imagistică, noninvazivă, bazată pe dermatoscopie, ce constă în preluarea unor imagini seriate în puncte cheie, ce vor fi analizate de către un laborator specializat. Tricoscopia permite astfel vizualizarea unor structuri și caracteristici ce nu se poate realiza doar prin examenul clinic, oferind astfel un diagnostic cert, dar și un raport cantitativ prin care se pot urmări concret, comparativ, printr-o examinare ulterioară, rezultatele obținute în urma tratamentului.
În general, în funcție de tipul de tratament ales – terapie cu plasmă proprie sau mezoterapie – primele rezultate încep să apară după o lună. Părul are nevoie de timp pentru a se putea regenera, de aceea rezultatele vor apărea la distanță de prima ședință de tratament. Este foarte important ca, pe lângă tratament, atât topic cât și injectabil, să fie corectați factorii declanșatori sau agravanți.