Alopecia poate determina probleme importante de ordin psihosocial și estetic. De aceea vă așteptăm în SKINMED®, unde putem stopa căderea părului prin tratamente medicale de ultimă generație.
Căderea părului (alopecia) la bărbați
Vă luăm de pe cap preocuparea căderii părului
Cui ne adresăm?
Tuturor bărbaților afectați de orice formă de alopecie. Pe parcursul vieții, unul din doi bărbați se va confrunta cu alopecia – căderea accentuată a părului – până la vârsta de 50 ani. După această vârstă, procentul crește la 70%, iar 21% dintre aceștia pot observa primele semne ale căderii părului chiar înaintea vârstei de 21 de ani. Se estimează că doar în Statele Unite există aproximativ 50 de milioane de bărbați care se confruntă cu această problemă, procentul fiind în prezent extrem de ridicat și în Europa și Asia. De ce să alegeți tratamentul alopeciei în SKINMED®?
De ce să alegeți experții SKINMED®?
Pentru că avem cele mai eficiente și sigure resurse ca părul dumneavoastră să fie sănătos și bogat! Suntem specializați în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pielii scalpului și a firului de păr, având la dispoziție cele mai eficiente tehnologii de diagnostic și tratament, pentru a obține cele mai bune rezultate în deplină siguranță pentru pacient. De asemenea, ne străduim să explicăm pacienților noștri importanța îngrijirii scalpului și părului și să le oferim cunoștințele și resursele necesare pentru a face acest lucru.
Beneficiile diagnosticului și tratamentului alopeciei în SKINMED®
Ce este alopecia și ce simptome tratăm?
Alopecia sau căderea părului poate fi temporară sau permanentă și poate afecta doar scalpul sau întregul corp. Poate fi cauzată de factori ereditari, modificări hormonale, afecțiuni sistemice sau un aspect natural al îmbătrânirii. Printre factorii de risc se numără cei genetici, afecțiuni ale tiroidei, boli autoimune precum tiroidite, diabet zaharat, vitiligo, lupus eritematos, dermatita herpetiformă etc., anemie feriprivă, stres emotional, intervenții chirurgicale recente, deficit de vitamine, anumite medicamente, radioterapie, chimioterapie. Medicii SKINMED® pot interveni cu succes în orice etapă a acestei afecțiuni, pe care o puteți recunoaște prin anumite simptome:
Cum realizăm diagnosticul alopeciei în SKINMED®?
Alopecia poate avea cauze multiple, de aceea pentru diagnosticul acestei afecțiuni, pot fi necesare mai multe etape:
Tricoscopia
realizată cu ajutorul TrichoLab Fotofinder, este evaluarea dermatoscopică a scalpului, o procedură complet noninvazivă ce este utilizată de către medicul specialist dermatolog pentru diagnosticul și conduita terapeutică afecțiunilor scalpului.
TrichoLab Fotofinder folosește o cameră digitală ultraperformantă și un dermatoscop digital, pentru a cuantifica numărul de foliculi piloși, unități foliculare, gradul de vascularizație etc. Imaginile prelevate sunt transmise în Laboratorul de Tricologie Fotofinder din Germania unde sunt examinate de către o echipă specializată. În urma Raportului final de diagnostic, medicul curant stabilește tratamentul.
Biopsia de scalp
poate fi un instrument util pentru evaluarea căderii părului atunci când diagnosticul este incert. Aceasta ne ajută să putem distinge alopecia cicatricială de alopecia necicatricială și poate oferi informații care îngustează și mai mult diagnosticul diferențial. Biopsia se realizează sub anestezie locală, țesutul este prelevat de către medic, iar apoi trimis la laborator pentru examinarea de către specialistul anatomopatolog.
Ce opțiuni terapeutice sunt disponibile pentru tratarea căderii părului?
În funcție de cauzele căderii părului, medicul va recomanda tratament topic cu minoxidil, corticosteroizi, finasterida, imunomodulatori etc., terapie hormonală, terapie hormonală cu plasmă proprie îmbogățită cu plachete mezoterapia de scalp, injectare intrademică de cortizon, transplant de păr sau low level laser therapy (LLLT).
Vezi detalii
Mezoterapia este o metodă non-chirurgicală, minim invazivă, ce presupune administrarea direct, prin injectare, a unui complex de substanțe farmaceutice (vasodilatatoare, vitamine, substanțe bioactive etc.) adaptat fiecărui pacient și fiecărei forme de alopecie în particular.
Vezi detalii
Microneedlingul este o formă de mezoterapie, ce se efectuează cu un dispozitiv specializat, în locul tradiționalei seringi. Este vorba de un aparat care utilizează un sistem de 11 ace, ușor de îndepărtat, igienic și foarte economic.
Vezi detalii
Reprezintă o procedură medicală de reîntinerire a scalpului prin refacerea structurii sale, folosind factori de creștere (substanțe din corp ce determină regenerarea celulară). Este un tratament injectabil, având la bază sângele pacientului.
Beneficiile mezoterapiei pentru scalp
Medicii EXPERȚI în diagnosticul și tratamentul alopeciei
În SKINMED®, găsiți medici specialiști cu o vastă experiență, ce operează cu cele mai noi rezultate ale cercetării medicale privitoare la prevenție și tratament, utilizând aparatură medicală și produse de ultimă generație. Vă așteptăm să faceți cunoștință cu medicii noștri pentru un tratament personalizat necesităților dumneavoastră!
Experiența și tehnologia SKINMED®,
pentru cele mai bune rezultate!
Avantaje SKINMED®
Experiență
- Peste 19000 de pacienți tratați în clinică
- Peste 300 pacienți noi în fiecare lună
- Peste 20000 tratamente anual
Acreditări
- Centru de Expertiză în Diagnosticul și Tratamentul Cancerelor de Piele acreditat FOTOFINDER
- Centru de expertiză în tratamente laser acreditat ALMA LASER
- Centru de expertiză în Estetica și Injectologia Medicală acreditat ALLERGAN
Siguranță
- Doar tehnologii de top acreditate mondial
Alte tratamente care v-ar putea interesa
Întrebări frecvente
Ce este calviția (chelia) și din ce cauze apare?
Chiar dacă oricine își poate pierde părul de pe scalp, bărbații sunt mai predispuși să facă acest lucru. Calviția se referă adesea la o pierdere semnificativă a părului de pe scalp. Cea mai frecventă cauză a calviției (cheliei) este căderea ereditară a părului pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. În cazul bărbaților, cauza este adesea, genetică, alopecia androgenetică fiind transmisă în mod dominant de la unul dintre părinți.
Poate debuta încă din a doua decadă de viață, însă, mai frecvent, începe să fie vizibilă în jurul vârstei de 40 de ani.
Atunci când există o cădere importantă a părului sau când aceasta apare precoce, alopecia poate determina probleme importante de ordin psihosocial și estetic.
Câte tipuri de alopecie există?
Alopecia androgenetică apare prin mecanisme androgen dependente ce duc la reducerea raportului păr terminal/velus, cu dispoziție specifică, cel mai adesea cu debut fronto-parietal și la nivelul vertexului și accentuare progresivă.
Pot exista însă și alte cauze de cădere a părului la bărbați, cum ar fi efluviumul telogen, cădere legată frecvent de stres fizic sau emoțional, diete restrictive, deficite de vitamine și alte oligoelemente sau chiar afecțiuni hormonale precum cele tiroidiene. În acest caz este extrem de important un diagnostic de certitudine și corectarea factorilor, în asociere cu tratamentul căderii părului, pentru a atinge rezultatele optime.
Totodată, și anumite forme de alopecie autoimună – alopecia areată – pot afecta bărbații atât la nivelul scalpului, cât și la nivelul bărbii, cu debut brusc sub forma unor mici zone rotunde, bine delimitate, lipsite de păr, ce pot evolua spre confluare dacă sunt lăsate netratate. Adesea, alopecia areată asociază și alte afecțiuni autoimune precum vitiligo sau boli tiroidiene, de aceea este indicată o evaluare completă clinică și biologică a pacienților.
Dermatita seboreică este o afecțiune extrem de frecventă a scalpului, dar poate afecta și zone seboreice precum sprâncenele, aripile nazale sau pavilionul urechii. Evoluează în pusee, cu perioade de acalmie și perioade de agravare, și recidive frecvente, adesea legate de perioade de stres fizic sau emoțional. Dermatita seboreică severă, lăsată netratată, poate accentua căderea firelor de păr, însă această cădere este reversibilă, odată cu tratamentul afecțiunii.
Pe lângă formele descrise de cădere a părului, există și forme clinice de alopecie cicatricială, asociată unor afecțiuni precum lupusul, lichenul plan sau chiar unor procese infecțioase (foliculita decalvantă), al căror tratament este complex și necesită adesea investigații suplimentare cum ar fi biopsia cutanată a scalpului.
Alopecia necicatriceală presupune, în general, pierderea firelor de păr temporară și reversibilă, în cazul în care se identifică și de îndepărtează factorul cauzator sau dacă pacientul urmează un tratament corespunzător. Alopecia poate fi difuză, focală sau într-un anumit patern de distribuție. Aici se încadrează cele mai frecvente alopecii întâlnite în practica medicală precum alopecia androgenetică, atât la femei cât și la bărbați, efluvium telogen, alopecia areata. Tot în această categorie mai sunt întâlnite și alopecia din sifilis, alopecia de tracțiune sau trichotillomania.
La copii, una din cele mai frecvente cauze de alopecie în placi este Tinea Capitis, determinată de fungi precum Mycrosporum sau Trichophyton.
Alopecia cicatriceală este o afecțiune inflamatorie ce conduce la pierderea ireversibilă a părului, fiind cauzată de lupus eritematos cutanat discoid, lichen plano-pilaris, pseudopelada Brocq, foliculita decalvantă, celulita disecantă a scalpului.
Pentru a începe tratamentul, este necesară diagonisticarea corectă a cauzelor alopeciei.
Care este cea mai frecventă alopecie masculină?
Alopecia androgenetică, este cea mai frecventă cauză a căderii părului pentru bărbați. Aceasta este o afecțiune ereditară ce afectează foliculii de păr, ducând la căderea părului sau chelie la bărbați.
Care sunt cauzele alopeciei de tip masculin?
Alopecia de tip masculin este cauzată de o combinație de factori genetici și hormonali. Se crede că hormonii masculini (androgenii) joacă un rol cheie în dezvoltarea sa. Pe parcursul vieții, unul din doi bărbați se va confrunta cu alopecia – căderea accentuată a părului – până la vârsta de 50 ani. După această vârstă, procentul crește la 70%, iar 21% dintre aceștia pot observa primele semne ale căderii părului chiar înaintea vârstei de 21 de ani. Se estimează că doar în Statele Unite există aproximativ 50 de milioane de bărbați care se confruntă cu această problemă, procentul fiind în prezent extrem de ridicat în Europa și Asia.
Poate stresul să provoace alopecie de tip masculin?
În timp ce stresul poate să nu cauzeze în mod direct chelie de tip masculin, poate contribui la căderea părului prin declanșarea unei afecțiuni numite efluviu telogen, ce are ca rezultat căderea temporară a părului.
La ce vârstă încep bărbații să se confrunte cu alopecia de tip masculin?
Calviția de tip masculin poate apărea la orice vârstă, deși cel mai frecvent începe la bărbații cu vârste de 30 sau 40 de ani.
Se poate preveni alopecia masculină?
În prezent, nu există o modalitate cunoscută de a preveni alopecia masculină, deoarece este de obicei rezultatul unor factori genetici și hormonali. Cu toate acestea, intervenția timpurie cu tratamente împotriva căderii părului poate ajuta la încetinirea sau oprirea progresiei căderii părului.
Este transplantul de păr o procedură sigură?
Transplantul de păr este considerat o procedură sigură și eficientă, cu puține riscuri sau complicații. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărei proceduri chirurgicale, pot exista riscuri și efecte secundare, cum ar fi infecția sau cicatrizarea.
În cât timp sunt obținute rezultatele tricoscopiei?
Rezultatul se obține în aproximativ 2 săptămâni.
Cât durează efectuarea tricoscopiei?
Timpul necesar pentru efectuarea acestei evaluări este de aproximativ 20 minute.
Când se folosește tricoscopia?
Tricoscopia se folosește atunci când pacientul se confruntă cu o cădere accentuată a părului, însoțită sau nu de rărirea/dispariția părului, pentru diagnosticul alopeciilor cicatriciale sau noncicatriciale: alopecie androgenetică, alopecia areată, efluviu telogen, tinea capitis, tricotilomania, lichen planpilar, lupus eritematos.
Medicul dumneavoastră dermatolog recomandă efectuarea unei evaluări tricoscopice înainte și după tratamentul efectuat în clinică, pentru a putea obiectiva rezultatele obținute.
Când este necesară biopsia?
Biopsia scalpului este realizată pentru a confirma diagnosticul la toți pacienții cu alopecie cicatricială. Biopsiile scalpului nu se efectuează, de obicei, pentru diagnosticarea tulburărilor firului de păr deoarece, în acest caz, se utilizează examinarea microscopică a firului de păr. Cu toate acestea, în tulburările genetice structurale ale părului, anomaliile pot fi evidente și atunci când porțiunea intrafoliculară a firului de păr este văzută la examenul histologic.
Cum se efectuează biopsia de scalp?
Biopsia de scalp este efectuată sub anestezie locală, de obicei cu xilină 1% sau lidocaină 1%, care se injectează intradermic. Mai departe, cu ajutorul unui preducel rotund (punch) de 4-6 mm, medicul prelevă țesut din scalp și îl trimite la laborator pentru examinarea de către specialistul anatomopatolog. Leziunea formată se închide cu fire la piele și se pansează cu pansament steril timp de 1-2 săptămâni, în funcție de zona prelevată. Ulterior, pacientul revine la scoaterea firelor conform indicațiilor.