Aproximativ 30% din populația lumii este afectată, în prezent, de diferite tipuri de alergii, de la cele sezoniere (cum ar fi cele la polen sau ambrozie) sau alimentare, la alergiile la animale de companie, acarieni sau insecte. Acest fenomen se accentuează și în țara noastră, de aceea, consultațiile de alergologie sunt tot mai căutate pentru a alina simptomele și pentru a preveni consecințele grave ale alergiilor.
Alergologie
Cui ne adresăm?
Tuturor pacienților care suspectează că suferă de un tip de alergie și celor care au fost diagnosticați cu boli alergice, precum: rinita alergică, conjunctivita alergică, rinoconjunctivita alergică, astm alergic și alte afecțiuni respiratorii, alergii alimentare, dermatită de contact alergică, dermatită atopică, care au antecedente personale de reacții de hipersensibilitate medicamentoasă, urticarie spontană recurentă sau cronică, autoreactivă sau autoimună.
În urma consultației alergologice de specialitate, orice procedură medicală sau estetică va putea fi efectuată în deplină siguranță pentru pacient.
De ce să alegeți experții SKINMED®?
Pentru că beneficiați, în deplină siguranță, de experiența unei echipe de profesioniști, care vă oferă atât îngrijire medicală de calitate, cât și sprijin pentru a cunoaște și a înțelege ce anume este important, relevant și sigur în contextul dumneavoastră medical actual.
Beneficiile consultațiilor alergologice de specialitate în SKINMED®
Ce este alergologia?
Alergologia este specialitatea care se ocupă cu depistarea și diagnosticarea, profilaxia și tratamentul, monitorizarea și educația corespunzătoare a pacienților cu boli alergice. Acestea sunt afecțiuni de hipersensibilitate, inițiate prin mecanisme imunologice.
De cele mai multe ori, alergiile interferează cu activitățile de zi cu zi ale pacienților, afectându-le negativ calitatea vieții.
În ce constau consultațiile alergologice de specialitate realizate SKINMED®?
Consultația alergologică, realizată de medicul specialist, presupune:
Cum se stabilește diagnosticul alergologic?
În cadrul SKINMED®, pentru stabilirea diagnosticului alergologic se efectueză teste cutanate alergologice patch cu alergene de contact selecționate, teste de provocare la agenți fizici (cub de gheață) și testare cutanată la anestezice locale (xilină, mepivacaină).
Ce tipuri de boli alergice sunt diagnosticate frecvent în SKINMED®?
DERMATITA ALERGICĂ DE CONTACT
Vezi detalii
Dermatita alergică de contact este o afecțiune inflamatorie cutanată de tip întârziat, care debutează în urma contactului tegumentului cu alergene de contact, la persoane care s-au sensibilizat prin expunere anterioară.
Având în vedere că expunerea la alergene de mediu a populației este într-o continuă schimbare, dermatita alergică de contact este un subiect de actualitate. Societățile medicale europene și internaționale, care au ca scop urmărirea evoluției acestei patologii, studiază continuu creșterea numărului de cazuri de dermatită de contact la noi alergene sau reducerea numărului de cazuri la alergene semnificative anterior, în cadrul populației.
Evaluarea pacienților se realizează pe baza recomandărilor internaționale corelate cu anamneza efectuată de medicul alergolog.
Au fost raportate aproximativ 4000 de substanțe implicate în dermatita de contact alergică, mai mult de 575 de alergene putând fi utilizate la testarea cutanată alergologică patch, grupate în diferite serii: seria de referință europeană (alergiile de contact cele mai frecvente), seria standard internațională și serii suplimentare extinse, serii dedicate anumitor domenii (materiale dentare, mase plastice, aditivi din cauciuc, rășini epoxidice, coloranți textili, parfumuri, cosmetice, medicamente, fotoalergene, serii pentru panificație, coafură și altele).
Pacienții cu dermatită alergică de contact prezintă ca manifestări clinice, în formele acute: eritem, edem, prurit, vezicule, iar în formele cronice: cruste, lichenificare, descuamare.
Este important de menționat că debutul leziunilor are loc la un interval de 12-48 de ore după expunerea la alergenele de contact și că localizarea acestora poate varia în funcție de zonele în care sunt purtate alergenele prin intermediul degetelor, nu neapărat prin contact direct.
Pentru stabilirea diagnosticului, se realizează testarea cutanată alergologică patch, prin aplicarea alergenelor epicutanat, cu ajutorul camerelor de ocluzie. Timp de 48 de ore, se va evita umezirea acestora. Ulterior, vor fi îndepărtate cu marcarea cutanată a zonei unde au fost aplicate. Se vor citi la un interval de 24 de ore după îndepărtarea lor și mai târziu, dacă este necesar (rareori, unele teste se pot pozitiva într-un interval de timp de 10-14 zile după aplicare).
Testarea cutanată în vederea stabilirii diagnosticului de dermatită alergică de contact se recomandă pacienților cu dermatită recurentă sau cronică (inclusiv facială, ano-genitală, periunghială), în cazul dermatitelor de contact diagnosticate clinic sau prin intermediul examenului histopatologic (în vederea stabilirii unei sensibilizări și a unor măsuri de evicție), al dermatitelor ocupaționale și al agravării sau răspunsului inadecvat la tratament al unor afecțiuni dermatologice preexistente, cum ar fi dermatita atopică, dermatita de stază, dermatita seboreică sau, chiar, în unele cazuri de psoriazis (în cazul acestor patologii poate fi asociată o dermatită de contact la emoliente sau medicația topică cutanată).
În urma stabilirii unui diagnostic clar, medicul alergolog va putea consilia pacientul în vederea măsurilor profilactice ce se impun în viața acestuia, pentru a putea evita alergenele de contact la care este sensibilizat și alte substanțe înrudite, cu reactivitate încrucișată, și a le substitui cu alternative sigure, după caz.
URTICARIA LA RECE
Vezi detalii
Urticaria la rece este a doua cea mai frecventă formă de urticarie fizicală, fiind întâlnită, cel mai adesea, la adulți tineri și la femei. Manifestările clinice tipice apar la câteva minute după contactul cu aerul rece, lichide reci sau obiecte solide reci și persistă timp de aproximativ o oră. Cazurile severe pot suferi reacții sistemice, inclusiv anafilaxie.
Testul de provocare la rece este realizat prin aplicarea unui stimul rece (cub de gheață) pe fața volară a antebrațului.
Ulterior discuției cu pacientul, medicul alergolog va decide durata testului de provocare la cubul de gheață, în funcție de riscul unei reacții importante (mai scurt inițial, apoi se va crește durata de expunere până la intervalul de timp recomandat conform ghidurilor europene).